Podejrzewano to od dawna – cukier silnie uzależnia, nawet 8 razy bardziej niż kokaina, a jego działanie jest tak silne, że zmienia sposób działania mózgu! Naukowcy z duńskiego Uniwersytetu Aarhaus obrazowali mózgi siedmiu miniaturowych świnek przez 12 dni, każdorazowo po wypiciu dwóch litrów słodkiego płynu. Odkryli, że system nagrody w ich mózgach, neurony, które zarządzają naszymi neuroprzekaźnikami (jak dopamina i opioidy) zachowują się w sposób podobny po zażyciu narkotyków. Spożywanie dużych ilości słodkich napojów przez świnie skutkowało obniżeniem dostępności receptorów opioidowych i dopaminowych. Podobną reakcję obserwuje się w mózgach osób uzależnionych od kokainy. Co niepokojące, naukowcy byli zaskoczeni, że słodkie napoje tak mocno oddziałują na mózg w tak krótkim czasie.
„Po zaledwie 12 dniach od spożycia cukru mogliśmy zobaczyć poważne zmiany w układzie dopaminy i opioidów w mózgu. W rzeczywistości system opioidowy, który jest częścią chemii mózgu związaną z samopoczuciem i przyjemnością, został już aktywowany po pierwszej dawce. Jeśli cukier może zmienić system nagrody w mózgu po zaledwie dwunastu dniach, jak widzieliśmy w przypadku świń, można sobie wyobrazić, że naturalne bodźce, takie jak uczenie się lub interakcje społeczne, są wypychane na dalszy plan i zastępowane przez cukier lub inne sztuczne bodźce” – powiedział Michael Winterdahl, jeden z autorów badania.